Dikkat eksikliği, ülkemizde son dönemlerde giderek artan, öğrenciler arasında yaygın bir sorundur. Dikkat eksikliği, öğrencinin görevlere odaklanamaması, görevlerde başarısız olması ve genel olarak verimliliğinin azalması durumudur. Bu yazımızda, öğrencilerde dikkat eksikliğinin nedenlerini, belirtilerini ve başa çıkma yöntemlerini inceleyeceğiz.
Nedenleri
Dikkat eksikliğinin birçok farklı nedeni olabilir. Bu nedenleri; uyku yetersizliği, stres, duygusal problemler, sağlık sorunları ve yetersiz beslenme diye sıralayabiliriz. Ayrıca öğrencilerde dikkat eksikliği ileri seviyede ise bu durumu hiperaktivite bozukluğu ile de ilişkilendirebiliriz. Hiperaktivite ile ilgili ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
Belirtileri
Öğrencilerde dikkat eksikliği, belirtileri farklılık gösterse de genellikle belirtileri aynıdır:
Dalgınlık: Öğrenciler, sık sık zihinlerinin başka yerlerde olduğunu hissederler ve görevlerine odaklanmakta zorlanırlar. Bu durumda yaptıkları iş basamaklarını atlama söz konusu olur. Farkında olmadan hatalar yapar.
Yorgunluk: Öğrenciler, görevleri tamamlamak için gereken süreyi uzatırken daha yorgun hissederler. Uyuma eğilimde olurlar.
Verilen görevi tamamlama zorluğu: Öğrenciler, görevlerini tamamlamakta zorlanır ve işlerini tamamlamak için daha uzun süreler harcarlar. Yaptıkları işleri sıkılarak ve sırf bitirmek için tamamlamaya çalışır.
Düşük performans: Öğrenciler, sınavlar ve ödevlerde başarısız olurlar ve genel olarak akademik performansları düşük olur. Çünkü konuya, sınava odaklanamazlar. Öğretmenler bu durumu gözlemleyemezse ders başarısı fazlasıyla düşer.
İşleri unutma: Öğrenciler, sık sık yapacakları önemli işleri unuturlar. Ödevleri zamanında tamamlamazlar. Ya da yapmak istemezler.
Başa Çıkma Yöntemleri
Dikkat eksikliğiyle başa çıkmak, öğrencilerin verimliliğini ve akademik performanslarını artırır.Bu tür öğrencilerle ilgilenirse öğrenciler kendine güveni artar. Eğitim sürecinde aktik bir rol alırlar. Öğrencilerin dikkat eksikliğiyle başa çıkmak için kullanabilecekleri yöntemler ebeveynlerin ilgi ve alakasıyla doğru orantılıdır:
Uyku düzeni: Öğrencilerin düzenli bir uyku düzeni oluşturması, yorgunluğu azaltarak dikkatlerinin odaklanmasına yardımcı olabilir.
Beslenme: Sağlıklı beslenme, öğrencilerin enerji seviyelerini artırır. Zinde olmasını sağlar ve derslere odaklanmasına yardımcı olur. Sabah kahvaltısı muhakkak yapmalı çocuk. Eğer çocuk sabah beslenmeden okula giderse dikkat konusunda olumsuz etkilenir.
Spor yapmak: Spor yapmak, öğrencilerin enerji seviyelerini artırır ve stresi azaltarak dikkatlerinin odaklanmasına yardımcı olur. Öğrencilerin sevdiği spor aktiviteleri yapmak onlarla zaman geçirmek öğrencilerin daha aktif hareket etmesine vesile olur.
Planlama: Öğrencilerin zaman yönetimi yapması, dikkatlerini ve verimliliklerini artırır. Bu konuda planlama yaparken çocuğa ebeveynleri rehberlik yapmalı. Ebeveynler düzeni oturtana kadar ufak ufak hatırlatmalar yaparak çocuğun planlı düzenli bir hayatının olmasına yardımcı olurlar.
Çevre: Öğrencilerin yaşadığı ortamlarını düzenlemesi, dikkatlerinin dağılmasını önler. Odasından başlayarak çevresindeki arkadaşlara kadar bir düzenleme yapılmalıdır. Ödev ve görevlerini yapacakları odada dikkatini dağıtan herhangi bir eşya veya araç olmamasına aileler dikkat etmelidir. Ebeveynler arkadaşlarıyla zaman geçirmesi için görev ve sorumluluklarını yerine getirmesi gerektiğini öğrenciye benimsetmeli.
Teknoloji: Teknolojinin kullanımı, günümüzde öğrencilerin dikkatini dağılmasında maalesef büyük bir rol oynamakta. Bu nedenle, öğrencilerin teknolojik aletleri kullanmada sınırlamalar önemlidir. Aksi takdirde çocukta teknoloji bağımlılığına kadar ilerleyen bir hastalık ortaya çıkar. Öğrenciler teknolojik araçları daha çok eğitim için kullanmalı. Belirli süre dahilinde ebeveyn kontrolünde oyun oynamalarında fayda vardır.
İlaçlar: Bazı anne babalar, dikkat eksikliği ile mücadele etmek için doktora başvurur. Çocuğun ilaç kullanarak tedavi olmasını sağlar. Doktorlarla yapılan görüşmeler sonrasında gerek görüldüğü takdirde ilaç kullanarak öğrenciler dikkat eksikliğini yenebilirler.
Değerlendirme
Öğrencilerde dikkat eksikliği, öğrenme sürecine olumsuz bir etkiliyor. Yalnız, öğrencilerin dikkat eksikliği ile başa çıkmalarına yardımcı olacak birçok yöntem vardır. Yukarıda belirttiğimiz yöntemler, öğrencilerin dikkatlerinin odaklanmasına yardımcı olur ve derslerde başarılarını artırır. Bununla birlikte eğer öğrencilerdeki dikkat eksikliği ciddi bir sağlık sorununun sonucuysa, ebeveynler doktorlarına danışmalıdır. Unutmayalım ki çocukluk döneminde sağlıklı bir süreç geçiren bireyler gelecekte mutlu olurlar.
1 Response
[…] belirtileri, özellikle okul öncesi ve ilkokul çağındaki çocuklarda, genellikle dikkat eksikliği, hiperaktivite ve dürtüsellik şeklinde görülür. Belirtiler, dikkat dağınıklığı, […]